Schooltijden en opvang
Op onze school geldt een continurooster (korte middagpauze, alle kinderen blijven over op school, één of meerdere middagen per week vrij).
Groepen 1 t/m 4
Ma-, di- en donderdag:
8.30 uur - 14.30 uur.
Woensdag:
8.30 uur - 12.30 uur.
Vrijdag:
8.30 uur - 12.00 uur.
Groepen 5 t/m 8
Ma-, di-, do- en vrijdag:
8.30 uur - 14.30 uur.
Woensdag:
8.30 uur - 12.30 uur
De deuren van school openen om 8.20 uur. Wij verwachten dat de kinderen om 8.30 uur klaar zitten in de klas om aan het onderwijs te beginnen.
Voor- en naschoolse opvang, opvang tijdens vakanties
Er is geen opvang vóór en na schooltijd of tijdens vakanties en vrije dagen.
Voor- en naschoolse opvang en opvang tijdens vrije dagen en vakanties
Er wordt door de school zelf geen voor- of naschoolse opvang verzorgd. Mocht u daar wel graag gebruik van willen maken dan kunt u daarvoor terecht bij Bink Kinderopvang, Koningskinderen of Kindergarden. Dat geldt ook voor opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties. Voor de naschoolse opvang halen de medewerkers van deze organisaties de kinderen bij school op. Het Spektakel (Bink) ligt op loopafstand. Voor de overige opvanglocaties worden de kinderen opgehaald met een busje.
Tussenschoolse opvang (TSO)
Opvang tijdens de middagpauze wordt geregeld in samenwerking met Bink Kinderopvang op het plein of in het schoolgebouw. Deze wordt betaald uit de vrijwillige ouderbijdrage en hier zijn dus geen extra kosten aan verbonden.
Vakantierooster & studiedagen
Vakanties
Herfstvakantie za 26-10-2024 t/m zo 03-11-2024
Kerstvakantie za 21-12-2024 t/m zo 05-01-2025
Voorjaarsvakantie za 15-02-2025 t/m zo 23-02-2025
Meivakantie vr 18-04-2025 t/m ma 05-05-2025*
Hemelvaart do 29-05-2025 t/m vr 30-05-2025
2e Pinksterdag ma 09-06-2025
Zomervakantie za 12-07-2025 t/m zo 24-08-2025
*Goede vrijdag & Bevrijdingsdag zijn aansluitend aan de meivakantie
(en vrij van school). 2e paasdag valt binnen de meivakantie.
Extra vrije uren
Groep 1 t/m 8 donderdag 5 december vanaf 12.00 uur
Groep 1 t/m 4 vrijdag 20 december hele dag
Groep 5 t/m 8 vrijdag 20 december vanaf 12.00 uur
Groep 5 t/m 8 vrijdag 11 juli vanaf 12.00 uur
Studiedagen (6)
Groep 1 t/m 8 donderdag 17 september 2024
Groep 1 t/m 8 vrijdag 29 november 2024
Groep 1 t/m 8 woensdag 29 januari 2025
Groep 1 t/m 8 vrijdag 14 februari 2025
Groep 1 t/m 8 donderdag 13 maart 2025
Groep 1 t/m 8 donderdag 15 mei 2025
Hoe ouders worden betrokken
Op onze school vinden wij de samenwerking tussen ouders en school een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van onze kinderen. Wanneer school en ouders zich samen inzetten voor het kind, ontstaat er de grootste kans op een mooie schooltijd en een optimale ontwikkeling.
Op individueel niveau werken we samen gericht aan de ontwikkeling van het kind. Dit doen we op twee vaste momenten in het jaar waarbij we de ontwikkeling van het kind bespreken. Natuurlijk is er ook ruimte om buiten die momenten, indien nodig/gewenst, gesprekken te voeren.
Op schoolniveau vinden er allerlei activiteiten plaats die ten goede komen aan de ontwikkeling van al onze kinderen. Dat zijn formele procesessen zoals de medezeggenschapsraad (advies en inspraak op beleid) en ondersteunende processen zoals de oudercommissie (helpen met feesten en vieringen, hand-en-spandiensten in de klas en helpen in de bibliotheek). Daarnaast heeft iedere klas een klassenouder (lid van de oudercommissie).
Gedurende het jaar zijn er op gezette momenten informatiebijeenkomsten zoals; kennismaken in de nieuwe bouw, themabijeenkomsten op basis van actualiteiten of (grote)veranderingen en koffie-ochtenden waarbij de ouders even in de klas kunnen kijken.
Communicatie met ouders
Ouders worden geïnformeerd op de volgende manieren:
Parro
Parro (een communicatie-app) wordt vanuit het team ingezet om ouders/verzorgers te informeren. Hierbij kunt u denken aan nieuwsberichten, de schoolagenda, foto's, intekenen oudergesprekken, hulp bij activiteiten. Wanneer uw kind bij ons op school start, dan krijgt u via de mail een koppelcode om toegang te krijgen tot Parro.
Het is belangrijk dat u voor al uw kinderen de privacyvoorkeuren instelt. Zo weten wij bijvoorbeeld of wij foto's mogen maken van uw kind(eren) en deze mogen delen via de app.
Parro afspraken
Als team proberen wij berichten, via Parro, zo snel mogelijk te beantwoorden. Daarbij vragen wij ouders rekening te houden met de werkdagen van leerkrachten en de uren dat zij voor de groep staan. Berichten worden tussen 8.00 uur en 16.30 uur beantwoord, buiten de lesuren. In geval van urgente situaties kan hier van worden afgeweken. In een noodgeval belt u altijd de school. Dit werkt het snelst.
Oudergesprekken
De voortgangsgesprekken worden tweemaal per jaar door de leerkracht ingepland. Na de zomervakantie worden er kennismakingsgesprekken ingepland door de leerkracht. Tussendoor kunt u, in overleg met de leerkracht, een gesprek inplannen. Gescheiden ouders/verzorgers worden gezamenlijk uitgenodigd op gesprek.
Nieuwsbrieven
Maandelijks wordt er vanuit de school een nieuwsbrief verstuurd met daarin actuele informatie en belangrijke data.
Vier keer per jaar wordt er vanuit de bouwen een bericht gestuurd met informatie wat er in de groepen gebeurt en op welke manieren wij ons onderwijs ontwikkelen.
Eens in de twee weken sturen de leerkrachten een klein berichtje uit de groepen (via Parro). Dat kan uit tekst of foto's bestaan.
Ouderinspraak
Inspraak van ouders wordt op onze school op de volgende manier georganiseerd:
Medezeggenschapsraad
Via de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeel betrokken bij het schoolbeleid. Meepraten over verschillende onderwerpen is dan ook de rol van de medezeggenschapsraad. Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt. Daarmee is de medezeggenschapsraad een belangrijk orgaan om mee te praten over het beleid op school
Oudercommissie
De school heeft een oudercommissie (OC) gericht op de ondersteuning van het team bij de organisatie en uitvoering van allerlei activiteiten voor de kinderen, ouders en het team die buiten het reguliere onderwijsaanbod vallen. Te denken valt aan: schoolreisjes, feesten, kerst etc. Vanuit de school sluit een leerkracht aan bij de OC-bijeenkomsten. De oudercommissie heeft geen wettelijke basis voor inspraak of besluitvorming zoals de medezeggenschapsraad deze heeft. Toch vinden wij het belangrijk en heel fijn dat wij een actieve OC hebben en betrekken wij hen graag bij de organisatie van allemaal leuke zaken om en rond de school.
Vrijwillige ouderbijdrage
Scholen mogen ouders een bijdrage in de kosten vragen. Voorwaarden zijn dat deze bijdrage vrijwillig is en de ouders in de Medezeggenschapsraad ermee hebben ingestemd. De bijdrage is voor activiteiten buiten de lesactiviteiten om.
Van de ouderbijdrage worden de volgende acitviteiten bekostigd:
- Excursies, museum- en theatherbezoeken
- Vakdocent muziek (inhuur)
- Vakdocent drama (inhuur)
- Vakdocent schaken (inhuur)
- Vakdocent EHBO (inhuur)
- Kerst
- Schoolkamp
- Schoolreis
- Sintviering
- Lenteviering
- Tussenschoolse opvang
Het toezicht, accorderen van facturen en het bijhouden van de begroting van de ouderbijdrage wordt uitgevoerd door de penningmeester van de medezeggenschapsraad. Er is sprake van het solidariteitsprincipe. Kinderen van ouders die de bijdrage niet (kunnen) voldoen worden nooit uitgesloten en kunnen aan alle activiteiten deelnemen. Voorgaande jaren is de ouderbijdrage vastgesteld op 350 euro. De ouderbijdrage voor het volgende kalenderjaar zal in november vastgesteld worden door de medezeggenschapsraad met inbreng vanuit het team en de oudercomissie.
Kind ziekmelden
Als u uw kind absent/ziek meldt dan dient u dit voor 08:15 uur via Parro te doen. Verlofverzoeken kunnen niet via het ouderportaal gedaan worden (zie hst. 6 "Verlofregelingen"). De school behoudt zich het recht om absenties/ziekmeldingen af te keuren en b.v. om te zetten in ongeoorloofd verlof. Ons protocol leerplicht vindt u op de website onder "Pratische informatie". Wanneer uw kind weer beter is, zal de leerkracht uw kind weer beter melden. Dat kan u niet zelf via de app.
Aanvulling op toelatingsbeleid
Er is geen specifiek toelatingsbeleid*. In principe zijn alle kinderen welkom. Gezien de populariteit van het montessorionderwijs werken wij (in tegenstelling tot andere scholen binnen ons bestuur) met wachtlijsten. Ouders krijgen bij aanmelding altijd een rondleiding en bij inschrijving volgt een gesprek. Nieuwe kinderen worden uitgenodigd om twee dagen mee te draaien in de klas. Zo kunnen wij zien of wij kunnen bieden wat een kind nodig heeft.
*De school heeft een schoolondersteuningsprofiel (SOP). Hierin omschrijven wij op welke manier wij kinderen met (specifieke) onderwijsbehoefte kunnen ondersteunen.
Toetsen en volgen ontwikkeling kinderen
Op onze school wordt onderwijs gegeven vanuit de visie dat we meer met onze leerlingen kunnen bereiken als ze goed onderwijs krijgen in een ambitieuze en gestructureerde leer- en werkomgeving (ingebed in een veilig pedagogisch klimaat). Om te weten of ieder kind zich naar zijn wens en mogelijkheden ontwikkelt en om vast te stellen of de gestelde onderwijsdoelen worden bereikt, beschikt onze school over een leerlingvolgsysteem waarbij er sprake is van systematisch observeren en registreren. Dit is noodzakelijk omdat kinderen niet allen tegelijk op hetzelfde niveau werkzaam zijn, maar elk hun eigen ontwikkeling volgen. Het leerlingvolgsysteem is een registratiesysteem waarmee de ontwikkeling van kinderen wordt vastgelegd. Dit zijn gestandaardiseerde, schoolonafhankelijke toetsen, behorend bij elke leeftijd. Deze toetsen worden individueel of groepsgewijs afgenomen. Wij gebruiken op onze school de IEP-toetsen. De uitslagen van de toetsen worden in het verslag van de leerling vermeld en met de ouders besproken. Na afname van de IEP-toetsen worden de resultaten per bouw, samen met de intern begeleider besproken. We stemmen ons onderwijs zo goed mogelijk af op de specifieke mogelijkheden en onderwijsbehoeften van ieder kind. Geeft een uitslag reden tot zorg dan wordt dit met ouders besproken in een oudergesprek. In de groepen 1 en 2 wordt KIJK gebruikt als leerlingvolgsysteem.
Doorstroomtoets
De doorstroomtoets vindt plaats in februari en geeft leerlingen in groep 8 een gelijke kans om zich eind maart aan te melden voor de middelbare school van hun voorkeur die het best past bij hun niveau. De school maakt gebruik van de doorstroomtoets van IEP. Meer informatie kunt u vinden in ons toetsbeleid. Dit is op school in te zien/te verkrijgen.